Onze werkwijze in 5 stappen


werkwijze-ouderenzorg.jpg
 

1. Verwijzing

Om een behandeling te kunnen starten is een verwijsbrief van de huisarts nodig. Als u op zoek bent naar een specialist ouderengeneeskunde adviseren wij u om contact op te nemen met de betrokken huisarts. Uw huisarts weet welke specialist ouderengeneeskunde bij de praktijk betrokken is of welke organisatie in de regio werkzaam is. U mag natuurlijk altijd contact met ons opnemen voor meer informatie hierover.  

2. Kennismaking

Wanneer we een verwijzing van de huisarts hebben ontvangen, maken we een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Bij voorkeur vindt dit gesprek bij u thuis plaats. Indien mogelijk is het prettig als uw familie of mantelzorger bij het gesprek aanwezig kan zijn. We proberen een goed beeld te krijgen van uw situatie en de problemen die er spelen. Tijdens het kennismakingsgesprek vragen wij om uw toestemming om de medische gegevens bij uw huisarts in te zien en onze behandeling te starten. 

 

3. In kaart brengen en verder onderzoek

De specialist ouderengeneeskunde probeert een zo volledig mogelijk beeld krijgen van uw situatie. Er worden u veel vragen gesteld over uw problemen en klachten, uw functioneren in het dagelijks leven, uw woonsituatie, tijdsbesteding, sociale netwerk, stemming en geheugen. Zo nodig vragen we aanvullende medische gegevens op bij de huisarts of bij eventuele andere betrokken zorgverleners. Hierdoor kunnen wij u optimale zorg en ondersteuning bieden.  

Meestal is het nodig om een lichamelijk onderzoek en een onderzoek van het geheugen uit te voeren en zal er aanvullend bloedonderzoek worden aangevraagd.

4. Behandeling

Samen met u stellen wij een behandelplan op. Hierin staan de doelen die u met de behandeling hoopt te bereiken en beschrijven we hoe we deze doelen willen gaan bereiken. Dit kan bijvoorbeeld extra inzet van zorg en ondersteuning zijn, een verwijzing naar een fysiotherapeut of een wijziging in de medicatie. 

Als specialisten ouderengeneeskunde werken we vaak in teams met verschillende zorgverleners om optimale behandeling te kunnen leveren. Om samen passende en goede zorg te leveren, is goede onderlinge afstemming heel belangrijk voor het slagen van de behandeling. Soms wordt er ook samengewerkt vanuit een gezamenlijk dossier.

 

5. Opvolging

Tijdens de behandeling bezoeken wij u en hebben we regelmatig overleg met alle betrokken zorgverleners. We bekijken of de opgestelde doelen behaald zijn en de behandeling kan worden afgerond of dat er nieuwe acties nodig zijn.

Soms heeft de huisarts Ouderenpraktijk Friesland alleen ingeschakeld om advies te geven of enkel onderzoek te doen. In dat geval zal de huisarts zelf het behandelplan evalueren. Mocht het op een later moment toch nodig zijn dat de specialist ouderengeneeskunde meedenkt, kan de huisarts opnieuw een verwijzing sturen.

Diensten die wij niet verlenen

Ouderenpraktijk Friesland verleent geen diensten die medische verklaringen voor wilsbekwaamheid vereisen ten behoeve van notariële aktes. Tevens verlenen wij geen medische keuringen ten behoeve van het rijbewijs.

Ouderenpraktijk Friesland en uw privacy

Wij verwerken medische gegevens van onze patiënten. Vanwege de gevoeligheid van deze gegevens hebben wij privacy hoog in het vaandel staan. In onze privacyverklaring kunt u lezen welke persoonsgegevens wij verwerken en met welk doel. Tevens staat in de privacyverklaring welke rechten u heeft. Mocht u vragen hebben dan kunt u contact opnemen met ons.

Privacyverklaring Ouderenpraktijk Friesland

Heeft u een klacht?

Bent u ergens ontevreden over, of heeft u een klacht over onze zorg? We gaan graag met u in gesprek en op zoek naar een oplossing.

Wilt of kunt u de klacht niet bespreekbaar maken met ons, of wenst u onafhankelijke ondersteuning hierbij, dan kunt u contact opnemen met Klachtenportaal Zorg. Klachtenportaal Zorg is een externe organisatie waarbij wij zijn aangesloten om onvrede en klachten over onze zorg te helpen oplossen.

Heeft u uw klacht of onvrede opgestuurd, dan beoordeelt Klachtenportaal Zorg of deze voldoet aan de voorwaarden om deze in behandeling te nemen en welke procedure erbij past. Als er informatie ontbreekt of onduidelijk is, nemen zij contact met u op om het volledig te maken en ervoor te zorgen dat de klachtenprocedure goed opgestart wordt.

Wilt u advies over hoe u om kunt gaan met een situatie waar u ontevreden over bent? Ook dan kunt contact opnemen met Klachtenportaal Zorg. U start dan nog geen procedure op.

Geef uw klacht door met het klachtenformulier op de website Klachtenportaal Zorg. U kunt ook een e-mail sturen aan info@klachtenportaalzorg.nl. Weet u niet welke klachtenprocedure voor u geldt? Ook daar kan Klachtenportaal Zorg u mee helpen.

Het doel blijft het oplossen van onvrede en klachten.

Klachtenportaal Zorg